Fedt udgør en vigtig del af vores kost, og det spiller en afgørende rolle for vores sundhed. Men ikke alt fedt er skabt ens. For at træffe de bedste beslutninger om, hvilken type fedt vi skal spise, er det afgørende at forstå forskellene mellem de forskellige fedtkilder og basere vores valg på videnskabeligt funderede retningslinjer. Jeg vil her udforske de forskellige typer fedt og give dig de nødvendige oplysninger til at træffe klogere kostvalg.
1. Umættede Fedtsyrer
Der er rigtig mange funktioner i kroppen der er afhængige af at vi indtager tilstrækkeligt umættet fedt. Umættet fedt er en sund og vigtig del af vores kost og har mange videnskabeligt dokumenterede sundhedsmæssige fordele. At vælge fødevarer rig på umættet fedt, kan hjælpe med at forbedre din fertilitet, hjertesundhed, beskytte din hjerne og reducere inflammation i kroppen.
Den strukturelle kemiske opbygning af umættet fedt gør at det er flydende eller olieagtig i ren form ved køleskabstemperatur. Umættede fedtsyrer findes hovedsageligt i planterige fødevarer og fisk. To underkategorier af umættede fedtsyrer er:
Enkeltumættede fedtsyrer: Olivenolie er et godt eksempel på en god kilde til en enkeltumættede fedtsyrer. Enkeltumættede fedtsyrer er ikke lige så sarte som flerumættede fedtsyrer og er derfor bedre egnede til opvarmning. De findes primært i fødevarer som olivenolie, mandler, valnødder og avocado. De har en kolesterolbalancerende virkning og kan beskytte mod hjertesygdomme.
Flerumættede fedtsyrer: De flerumættede fedtsyrer spiller en helt afgørende rolle i forhold til vores cellers opbygning og funktion. Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer er eksempler på flerumættede fedtsyrer. Fede fisk som laks, makrel og sild er rige kilder til Omega-3, men også kværnede hørfrø, koldpresset hørfrøolie, hampefrø, hampefrøolie, chiafrø er gode kilder til omega 3. Omega-6 findes i frø og nødder som solsikkekerner, sesamfrø, i forskellige nødder samt i koldpressede ekstra jomfruolier heraf. Disse fedtsyrer er vigtige for hjerte- og hjernefunktion. At spise flerumættet fedt hver dag er en forudsætning for et godt helbred. Men hvis de flerumættede olier eller kerner opvarmes, enten i industrien under udvinding til spiseolie eller margarine eller hjemme i køkkenet, kan olierne harskne og de gavnlige fedtsyrer kan transformeres til at være direkte sundhedsskadelige.
2. Mættede Fedtsyrer
Mættede fedtsyrer findes primært i animalske produkter som kød og mejeriprodukter. Mens det tidligere blev betragtet som usundt, har nyere forskning vist, at det ikke er så skadeligt, som vi tidligere troede. Dog bør du stadig begrænse dit indtag. En overflod af mættet fedt kan øge risikoen for hjertesygdomme.
3. Transfedtsyrer
Transfedtsyrer er kunstigt skabte fedtsyrer, der findes i forarbejdede fødevarer som fastfood og nogle bagværk. Disse fedtsyrer er klart skadelige og skal undgås, da de øger risikoen for hjertesygdomme og andre sundhedsproblemer. Naturlige transfedtsyrer kan findes i oksekød og mælkeprodukter.
Prioriter umættede fedtsyrer: Prøv at erstatte mættede fedtsyrer med umættede fedtsyrer i din kost. Dette kan omfatte at bruge olivenolie i stedet for smør eller spise mere fede fisk i stedet for rødt kød. Det bedste er derfor at købe uspolerede og uraffine
rede jomfruolier i økologisk kvalitet. Fortrinsvist af betegnelse 'ekstra jomfru'.
Spis fisk regelmæssigt: Fede fisk er en fremragende kilde til Omega-3 fedtsyrer, der er gavnlige for hjertet og hjernen. Prøv at inkludere fisk som laks, sild og makrel i din kost mindst to gange om ugen. Når du køber fisk, så vælg så vidt det er muligt økologisk eller vildtfanget fisk.
Begræns mættede fedtsyrer: Mens mættede fedtsyrer ikke nødvendigvis behøver at udelukkes helt, bør du være opmærksom på dit indtag. Skær ned på dit indtag af kød, kødpålæg og mælkeprodukter og spis istedet flere grønsager med gode jomfruolier, avocadoer, mandler og kerner til. Når du vælger at spise kød vælg da magert kød og fjerkræ fremfor firbenede dyr.
Undgå transfedtsyrer: Læs etiketterne omhyggeligt, og undgå fødevarer, der indeholder transfedtsyrer. Dette kan hjælpe med at beskytte dit hjerte og din generelle sundhed. Vær opmærksom på alt det ødelagte fedt, der ofte blandes i en lang række færdigretter. De går blandt andet under navne som: Partielt hærdet fedt, delvist hydrogeneret fedt, hærdet vegetabilsk olie/ fedt, vegetabilsk olie/fedt/fedtstof og- delvist hærdede vegetabilske/animalske fedtstoffer. Undgå alle fødevarer, der indeholder sådanne typer fedt. Undgå ligeledes alle former for margariner, frituremad og fast-food.
Comments