top of page
Search

Optimer Din Sundhed med Den Antiinflammatoriske kost - en guide fra ernæringsterapeuten.


I en verden, hvor livsstilsrelaterede sygdomme er på fremmarch, er det afgørende at se nærmere på, hvordan vores kost påvirker vores sundhed. Et voksende antal videnskabelige studier peger på fordelene ved antiinflammatorisk kost, ikke kun for at lindre inflammation, men også for at optimere generel sundhed. Jeg har længe arbejdet med kost i min klinik som ernæringsterapeut og kan stadig blive helt overvældet over, hvor stor en forskel en kostændring kan gøre for menneskers liv. Hvordan små ændringer i vores mad og livsstil kan gøre rigtig mange mennesker sunde, energifyldte, fertile og velbefindende. Jeg anbefaler en antiinflammatorisk kost bygget på solide og sunde antiinflammatoriske madvarer til at nedbringe inflammation i kroppen. I dette blogindlæg vil jeg derfor give dig en guide til god og nærende antiinflammatorisk kost.
Antiinflammatorisk Kost: Hvad er det?


Antiinflammatorisk kost (AI kost) fokuserer på at reducere inflammation i kroppen. Undersøgelser har vist at inflammation er en underliggende faktor for mange kroniske sygdomme, og der er derfor rigtig god grund til at implementere AI kost for mange mennesker. AI kosten omfatter fødevarer, der hjælper med at bekæmpe inflammation og understøtter kroppens naturlige helingsprocesser.Fødevarer med Antiinflammatoriske Egenskaber:


 • Fiskeolie og Omega-3 Fedtsyrer har vist sig at have betydelige antiinflammatoriske virkninger. Omega-3 fedtsyrer hjælper med at regulere immunsystemet og reducere inflammation i kroppen. Du kan fx få mere Omega 3 ved at inkludere ansjoser og sardiner i salaten, spise økologiske ørreder eller laks eller kværne hørfrø til din morgenmad. Du kan også tage et tilskud af en god fiskeolie eller tilsætte hørfrø- eller hampefrøolie til din smoothie. Husk, at det kun skal blendes med i de sidste sekunder.

 • Grøntsager! Alle former for grøntsager i alle regnbuens farver. Fx er grønne bladgrøntsager som spinat, grønkål og broccoli fyldt med antioxidanter og phytonutrienter, der har antiinflammatoriske egenskaber. De bekæmper frie radikaler og reducerer oxidativt stress. 

 • Bær: Blåbær, hindbær og jordbær indeholder anthocyaniner, der har antiinflammatoriske og antioxidante virkninger. Disse hjælper med at reducere inflammation. Put dem i salaten, i smoothien, på morgenmaden eller spis dem som snack.

 • Nødder og Frø: Valnødder, mandler og chiafrø er rige på omega-3 fedtsyrer og antioxidanter, hvilket gør dem til fremragende tilføjelser til en antiinflammatorisk kost.

 • Olivenolie: Ekstra jomfruolivenolie er en sund fedtkilde, der indeholder oleocanthal, en forbindelse med antiinflammatoriske egenskaber, som ligner virkningen af ibuprofen.

 • Krydderurter og krydderier. Få smæk på smagen i din antiinflammatoriske kost. Krydderurter som rosmarin og mynte og krydderier som hvidløg, ingefær, gurkemeje og chili indeholder antiinflammatoriske og betændelseshæmmende stoffer.

Hvor kommer al den inflammation fra?


Et andet vigtigt element når vi arbejder med den antiinflammatoriske kost er at undgå de ting der skaber inflammation i kroppen. Inflammation er kroppens naturlige respons på skader, infektioner eller irriterende stimuli. Det er en kompleks biologisk reaktion, der aktiveres for at beskytte kroppen og hjælpe med at reparere vævsskader og er altså en essentiel del af vores immunforsvar.


Når kroppen registrerer en trussel som bakterier, virus, eller fysisk skade, udløses en række reaktioner. Blodkar udvider sig for at øge blodgennemstrømningen til det påvirkede område, hvilket kan forårsage rødme og varme. Samtidig frigiver kroppen kemikalier som cytokiner og prostaglandiner, der tiltrækker hvide blodlegemer, vores forsvarsceller, til stedet for infektionen eller skaden.


Denne akutte inflammatoriske respons er normalt en beskyttende mekanisme, der hjælper med at fjerne skaden og igangsætte helingsprocessen. Men i nogle tilfælde standses den akutte inflammationsproces ikke, og kan gå hen og blive en mere kronisk inflammationstilstand.
Langvarig eller kronisk inflammation, der ikke løses korrekt, kan vi opleve på mange forskellige måder. Kroppen kommer med symptomer i form af ubehag, smerter og nedsat funktion fra forskellige steder. Vi kan alle reagere forskelligt på en kronisk inflammationstilstand. Nogle oplever udvikling af forskellige sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, forskellige gigtformer, diabetes og autoimmune lidelser, andre får problemer med nedsat fertilitet, fordøjelsesproblemer, hudproblemer, uforklarlig træthed eller alt muligt andet.


Men den inflammatoriske proces er altså en livsnødvendig funktion i kroppen. Vi skal bruge inflammationen når vi udsættes for skader, den skal bare slukkes igen, når skaden er repareret. Det vigtige her er balancen, og den kan vi hjælpe på vej ved både at spise antiinflammatorisk mad, der sænker unødig inflammation i kroppen OG ved at undgå ting i vores hverdag, der unødig sættes blus under inflammationsprocessen.


At undgå inflammationsskabende kost er altså lige så vigtigt som at inkludere antiinflammatoriske fødevarer. For at gøre det må du begrænse følgende:


 • Et højt indtag af simple kulhydrater fra f.eks. slik, chips, kager og hvidt brød.

 • Store mængder rødt kød, mælkeprodukter og margariner.

 • Raffinerede omega 6 olier som f.eks. solsikkeolie og vindruekerneolie.

 • Færdigretter,  og fast food.

 • Højglykæmiske kulhydrater fra f.eks. sukker, brød, hvid pasta, polerede ris, sodavand og alkohol.

Hvis du lige nu har en diæt, der i høj grad består af ovenstående, kan du være ramt af inflammation i kroppens væv. Men det kan heldigvis nedbringes.
Inflammationsskabende Livsstil:


Livsstilsfaktorer kan også bidrage til inflammation. For at undgå dette, bør du:

 • Motionere regelmæssigt: Fysisk aktivitet hjælper med at reducere inflammation. Inkluder både aerob træning og styrketræning i din rutine.

 • Få nok søvn: Mangel på søvn kan øge inflammation i kroppen. Sørg for at prioritere en god nattesøvn.

 • Styr stressen: Langvarig stress kan bidrage til kronisk inflammation. Prøv stressreducerende aktiviteter som meditation og yoga.
Vi kan alle have forskellige grader af inflammation i kroppen. Det er et flydende spektrum mellem en sund og stærk krop til en ulmende inflammatorisk og helt over i en kronisk tilstand, der har medført forskellige livsstilssygdomme med sig. Uanset hvor du befinder dig på dette spektrum vil inkluderingen af antiinflammatorisk kost og livsstil i din daglige rutine, kombineret med undgåelse af inflammationsskabende kost og livsstil, kan være en effektiv tilgang til at optimere din sundhed. At træffe bevidste valg i dine spisevaner og livsstil kan have en afgørende indvirkning på din generelle trivsel og reducere risikoen for kroniske sygdomme.


Puha, det kan godt lyde som lidt af en muldfuld og RIGTIG mange ting du skal og ikke må… Men husk at skabe en balance for dig selv. Dette blogindlæg skal endelig ikke forstås som en liste, hvor du absolut skal hakke alting af. Lad det være en inspiration så du kan fjerne eller skrue ned for de ting du kan se der er for meget af og skru op for de tiltag der taler til dig og som du kan inplementere. Så kan det være at du kan vende tilbage til indlægget her når du har mærket en forbedring i din krop og tillægge flere gode tiltag.
Det er dog vigtigt at understrege, at nogle mennesker kan opleve kronisk inflammation, som kræver en anden indsats end disse ovenstående tiltag. For nogle mennesker er inflammationstilstanden et resultat af andre ting, som fx at du spiser noget du ikke kan tåle, at du har været eller bliver udsat for toxiske elementer eller andet. Du er altid velkommen til at booke en gratis samtale for at afklare om du skal arbejde dybere med inflammationen, hvis ikke disse indledende tiltag rykker nok.

10 views

Comments


bottom of page